La data de la  seva fundació és  el 26 de desembre de 1980.

En la secretaria del CENTRE INSTRUCTIU I RECREATIU  DE Balsareny

És va fer l’Assemblea Constituent, a la que van assistir-hi 13 ciclistes de Balsareny, 11 de Navàs i 4 de Gironella. Va escollir-ne el nom de UNIÓ CICLISTA ALT LLOBREGAT,perquè acollia els aficionats de bona part del Bages i Berguedà. Feia poc s’havia creat un club ciclista a Berga, però no tenia gaire difusió encara. Els més propers eren a Manresa i Súria. El primer president va sr en Josep Fenoy Mañas resident a Navàs. Era obligat triar el poble on hi hagués el local social. Per unanimitat va ser escollit Balsareny, pel fet que ja havia tingut uns anys enrere el Club Ciclista Balsareny, i residir-hi en Joaquim Jubert el nostre principal promotor.

El segon president també va ser navassenc, l’Antonio Mainar Hernandez.

La principal activitat des de la seva fundació ha estat l’EXCURSIONISME.

Per incentivar la participació a les sortides dominicals, és va crear el CAMPIONAT D’EXCURSIONISME. Durant uns quants anys l’únic galardó era un diploma en el que si feia constar el número de sortides participades i el quilometratge fet. Fa uns quants anys que es  dona trofeu als tres primers classificats.

La segona activitat important, va ser el CICLOTURISME, o sigui, la participació en marxes cicloturistes representant al Club. Aixó va aconseguir una gran quantitat de trofeus pel Club. Ja el primer any, o sigui el 1981 és va participar en 15 de les 21 marxes marxes del calendari català, aconseguint  8 trofeus pel club. El mateix any 2 cicloturistes van representar al club en la 2ª edició de la RUTA PIRINENCA DE LES 3 NACIONS. Tres representants de l’Entitat van participar en un brevet de 300 quilòmetres. Un d’aquest tres l’any 1983, va representar l’ALT LLOBREGAT en la PARIS-BREST-PARIS de 1250 quilómetres que va fer en menys de 84 hores. Era un soci resident a Puig-reig.

El club va organitzar 6 marxes cicloturistes a Navàs.

Fins el 1991 no va aconseguir-ne tenir corredors federta, i només va durar 7 temporades. El primer director tècnic va ser Mario Macià, que va ser també el quart president del club. Lany 1993, el millor any competint, és van tenir 3 equips. Mario dirigia els Cadets, Jordi Ambrós els infantils i Joan Navarro l’equip de B.T.T.

En quant a organitzacions esportives, apart de les 6 marxes cilcoturistes, és va organitzar 4 campionats socials federats, 5 campionats del Bages per a Cadets. Cal destacar especialment el Campionat de Catalunya per Cadets, que la F.C.C. ens va concedir organitzar el 17 de juny del 2000 una contrarellotge individual de Navàs a Gaià, i una cursa per carretera l’endenmà, amb sortida i arribada a Balsareny. La F.C.C. va felicitar al Club per la magnífica organització demostrada en las dues proves. Les darreres organitzacions van ser dues curses per Infantils, dues per Júniors i sub23.

Actualment s’està treballant conjuntament amb L’Ajuntament de Navàs, en l’organització d’una cursa Criterium Elit en la que poden participar L’especial Sub23, Sub21, Sèniors i Master30.

El patrimoni  honorífic del club, el componen prop de 200 trofeus, aconseguits entre totes les activitats.